Hoe een paleo dieet een sporter kan ondersteunen

Geplaatst op 08-02-2023

Als sporter wil je natuurlijk altijd het beste uit jezelf halen en dat begint bij een gezonde en gebalanceerde voeding. Maar met zoveel diëten op de markt, is het soms moeilijk om te bepalen wat het beste is voor jou. In dit artikel gaan we kijken hoe een paleo dieet jou kan ondersteunen als sporter.

paleo dieetWat is een paleo dieet?

Het paleo dieet is gebaseerd op de voeding die onze voorouders aten tijdens de paleolietische tijd, voor de opkomst van landbouw en veeteelt. Dit betekent dat het dieet bestaat uit verse groenten, fruit, vlees, vis, noten en zaden. Voedingsmiddelen die niet in het dieet zijn opgenomen zijn granen, zuivel, suiker en verwerkte voedingsmiddelen. Volgens Paleo Made Simple is het Paleo dieet een "natuurlijke keuze" voor onze lichamen.

Voordelen van een paleo dieet voor sporters

Het paleo dieet biedt veel voordelen voor sporters, waaronder:

Een hogere energie

Door het vermijden van suiker en verwerkte voedingsmiddelen, krijg je een constante stroom van energie in plaats van pieken en dalen. Hierdoor voel je je fitter en kun je langer door gaan tijdens je training.

Meer spiermassa

Door het eten van voldoende eiwitten en gezonde vetten, bouw je meer spiermassa op. Dit is belangrijk voor sporters omdat dit bijdraagt aan een snellere hersteltijd na inspanning en het verminderen van blessures.

Beter herstel

Met een paleo dieet krijg je veel antioxidanten binnen, die helpen bij het herstellen van spieren en het voorkomen van ontstekingen. Hierdoor voel je je sneller opgeknapt na een training en kun je sneller weer aan de slag.

Verbetering van de bloedsuikerspiegel

Door het vermijden van suiker en het eten van gezonde vetten en eiwitten, hou je je bloedsuikerspiegel in evenwicht. Dit is belangrijk voor sporters omdat dit bijdraagt aan een betere prestatie tijdens de training.

Hoe een paleo dieet in te passen in je leven als sporter

Het volgen van een paleo dieet is niet altijd even makkelijk, vooral als je ook nog eens veel traint. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

  1. Plan je maaltijden. Het is belangrijk om vooruit te denken en je maaltijden te plannen, zodat je altijd gezonde opties bij de hand hebt. Maak bijvoorbeeld een lijst van recepten en maak grote hoeveelheden in één keer klaar, zodat je voor een paar dagen voorzien bent.

  2. Kook met verse producten. Probeer zoveel mogelijk met verse producten te koken en vermijd verwerkte voedingsmiddelen. Dit zorgt ervoor dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om je prestaties te verbeteren.

  3. Neem voldoende rust. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen tussen trainingen. Dit zorgt ervoor dat je spieren zich kunnen herstellen en je bent klaar voor je volgende training.

  4. Drink voldoende water. Het is belangrijk om voldoende water te drinken tijdens het volgen van een paleo dieet. Het helpt bij de afvoer van afvalstoffen en zorgt ervoor dat je voldoende hydrateert tijdens de training.